כמו רבים באקוסיסטם ההון סיכון, עקבנו מקרוב אחר תגובת שוק ההון סיכון להתפרצות COVID-19. הידע הנפוץ בשלב זה הוא שנפח העסקאות ירד במידה ניכרת מהתקופות שלפני המשבר, אך פחות ברור כיצד הושפעו סטארט-אפים בשלבים מוקדמים מכיוון שרוב הסיקור שראינו מתמקד בפעילות מימון גדולה בשלב מאוחר יותר. כמו כן, לא ברור עד כמה הערכות השווי נדחסו (במיוחד בקליפורניה, שם הון סיכון הרגיש מזמן שהערכות השווי מנופחות). ואולי הכי חשוב, תהינו אם פלחי שוק מסוימים זכו או איבדו רווחה בתקופה של תנודתיות מוגברת ושינויים כלכליים פוטנציאליים ארוכי טווח.
נושאים אלו חיוניים עבור המייסדים והמשקיעים שאנו מתממשקים איתם כדי להבין, אז יצאנו לענות על שאלות מפתח על ידי ניתוח אירועי מימון הון סיכון שנחשפו בשלבים מוקדמים המתרחשים בין ה-1 במרץ עד ה-15 במאי השנה לעומת אותה תקופה ב-2019.
האם חברות הון סיכון עדיין עושות עסקאות?
כן, אבל בווליום נמוך משמעותית. עסקאות בשלב מוקדם ירדו ב-44% בהשוואה לפעילות לפני המשבר. נפח שלב ה-Seed ירד הכי הרבה, למעלה מ-52%, בעוד שעסקאות סדרה A נראות הרבה פחות מושפעות מבחינת נפח העסקה, לאחר ירידה של 32% בלבד. כמו כן, לא נראה שיש עניין מחודש במיזמים מבוססי CA רק על סמך היקף העסקה.
למרות שזה אולי נראה קודר, אנחנו כן חושבים שיש כמה גורמים מקלים חשובים שיש לקחת בחשבון. האחת היא שעסקאות מוכרזות לעתים קרובות חודשים לאחר התרחשותן, ולכן אנו מצפים שהפער הזה ייסגר ב-10-20% ככל שידווחו נתונים נוספים – במיוחד בשלב ה-Seed שבו עסקאות לפעמים לא נחשפות עד לאחר אבן דרך משמעותית לאחר מימון ( או אפילו סדרה א') מוכרזת. אנו גם חושדים שקרנות רבות הובילו סבבים פנימיים לכמה מחברות הפורטפוליו המושפעות ביותר שלהן, אך המבטיחות ביותר, והעסקאות הללו אינן מוכרות באופן נפוץ.
האם המשקיעים העבירו את המיקוד לתעשיות מסוימות?
קרנות הון סיכון מונעות בדרך כלל מאקרו – לפעמים על ידי עניין בטכנולוגיה מתפתחת ספציפית, אך לעתים קרובות יותר על ידי האופן שבו חדשנות מונעת טכנולוגיה תשפיע על פלחים מסוימים בכלכלה. רצינו להבין אם הירידה בפעילות העסקאות השפיעה יותר על ענפים מסוימים. חוזק יחסי במגזרים מסוימים יכול להוות סימן לכך שקרנות הסיכון פועלות באופן נורמלי למדי, אך מעבירות את המיקוד על סמך השינוי הפתאומי במחזור העסקים לסביבה של מיתון. (התפיסה של היכן נמצאת הכלכלה מבחינת מחזור העסקים היא גורם חשוב בקבלת החלטות בהתחשב בכך שכוחות השוק ירימו או ירסקו סטארט-אפ.)
כדי לקבוע את ההשפעה בין התעשיות, הקצאנו כל חברה הנתמכת על ידי הון סיכון לקבוצת תעשיה, תוך שימוש בתקן הגלובלי לסיווג תעשיות (GICS), בהתבסס על הפעילות העסקית העיקרית של כל מיזם.
אנו יכולים לראות שהייתה ירידה חדה בכל ענף מלבד אנרגיה וקיימות, אך לא כל התעשיות משמעותיות באותה מידה להיקף העסקאות בשוק המיזמים מכיוון שחלקן פעילות הרבה יותר מאחרות. אז מדדנו את ההשפעה של כל ענף על שוק ההון סיכון הכולל בשלבים מוקדמים על סמך חלקו בעסקאות בתקופת 2019. מניתוח זה, נוכל לראות כיצד לתעשיות שהושפעו מאוד מההתפרצות, כמו טכנולוגיה קמעונאית, אכן הייתה תרומה גדולה לירידה בנפח הכולל.
כמו כן, ראינו, אולי באופן לא מפתיע, כי מיזמי פארמה ומדעי החיים היו מיוצגים יתר על המידה בעוד קמעונאות ונדל"ן היו מיוצגים בחסר ביחס לחלקם בעסקאות 2019. לדעתנו, זה מאשר שהעניין של המשקיעים עבר לענפים שנתפסו כעמידים יותר במהלך עומק המשבר הכלכלי הזה.
האם חברות הון סיכון מחפשות סטארט-אפ זול יותר?
הכי מפתיע אותנו הוא שלא ראינו סימנים לדחיסת שווי לאור הירידה העצומה בהיקף העסקה הכולל. למעשה, נראה שקרה בדיוק ההפך. בעוד שנפח העסקה ירד ב-44%, גודלי העסקאות החציוניים עלו ב-25% מה שמצביע על עלייה די גדולה בהערכת השווי הטיפוסית בשלב מוקדם. היוצא מן הכלל היחיד היה גודל העסקה החציוני עבור סבבי סדרה A שאינם קליפורניה, אשר ירד רק ב-8% (גודל העסקאות הכולל עבור סטארט-אפים מחוץ לקליפורניה גדל ביותר).
מדוע גדלו מידות העסקה!?
אנו מאמינים שזה נבע מהטיה של הישרדות. סטארט-אפים במעמד מוחלש לא עשו עסקאות במהלך עומק המשבר, ולכן אלו שהצליחו היו כל כך מבוקשים על ידי היצע קבוע יחסית של משקיעים, עד שהערכות השווי שלהם עלו בסכום נכבד.
אם זה היה נכון, מכיוון שמשקיעים הפורסים הון באופן פעיל ימשיכו לחפש עסקאות בעלות פוטנציאל גבוה באותם תחומים נושאיים שהוגדרו על ידי המנדטים של הקרן שלהם, היינו מצפים לראות מתאם הפוך בין הירידה בפעילות העסקה לבין העלייה בעסקה החציונית גודל בענף נתון… ולמעשה אנו רואים את המגמה הזו בנתוני המדגם שלנו.
למרבה האירוניה, למרות התנודתיות בשוק, זה עשוי להיות למעשה השוק הטוב ביותר בכל הזמנים עבור סטארט-אפים המשגשגים באמצעות COVID-19. כאשר סטארט-אפים שדחו גיוסי הון יחזרו לשולחן המשא ומתן, אנו מצפים לראות רגרסיה לעסקאות בגדלים קרובים יותר לרמות שלפני המשבר. אנחנו נעקוב אחר כך כדי לראות אם המגמה הזו נמשכת או מתהפכת.
מתי יתרחש הריבאונד?
המשקיעים הולכים לאן שהעסקאות נמצאות, והם מנסים להגיע אליהם הרבה לפני שאחרים עושים זאת. שאלה גדולה היא אם תעשיות כמו טכנולוגיה קמעונאית ונדל"ן הולכות לראות קפיצה חיובית גדולה בחודשים הקרובים.
כנקודה של שיקול לטווח הארוך יותר, המגזר הפיננסי התאושש במהלך תקופה הפכפכה של 24 חודשים לאחר 9/11, אבל הוא רק התאושש סוף סוף בפברואר מההרס של המשבר הפיננסי העולמי כמעט 13 שנים מאוחר יותר!
כאשר ספקולציות מסתחררות סביב קיימות הנדל"ן המסחרי העירוני כסוג נכסים, עשויה להיות לפניה תקופה ארוכה של הרס יצירתי, שאמנם מזיק לבעלי התפקידים, אך תועיל למייסדים ולחברות הון סיכון במשך זמן רב.
האם הסטארט-אפ שלי צריך לגייס הון עכשיו או לחכות?
אם המדדים שלך חזקים, אנו ממליצים להתקדם עם גיוס הון עכשיו. בהתבסס על הניתוח שלנו, זו עשויה להיות סביבה מצוינת להעמיד משקיעים מעוניינים זה מול זה כדי להשיג תנאי עסקה נוחים יותר ממה שניתן למצוא בעוד כמה חודשים.
למייסדים שפחות בטוחים, נצלו את ההזדמנות ליצירת קשרים עם משקיעים סבירים הרבה לפני העלאה כדי ליצור מערכות יחסים ולקבל תחושה של היכן נמצא השוק. גישה לשיחות עם מטרה עיקרית של איסוף משוב. אולי עסקה בשלב זה כדאית יותר ממה שאתה חושב, ואם לא, הדיאלוגים המתמשכים יהפכו את התהליך לחלק יותר עבורך ככל שהשוק יתאושש.
מבחינת זמינות האבקה היבשה, קרנות הסיכון עדיין יפרסו הון בעתיד הנראה לעין. זעזוע שוק ממושך עלול לגרום צרות למנהלי קרנות המנסים לגייס כספים חדשים, אך ההשפעה של זה תהיה גורם גדול יותר בשנת 2021. במקרה של התאוששות ממושכת בצורת U, התחזית שלנו היא שאם הצמיחה בשוק הציבורי הציפיות נמוכות יותר, תשואות הון סיכון ייראו אטרקטיביות יותר ביחס למניות וזה יועיל לאקוסיסטם הסטארט-אפים.
Richard Touil | Richard Touil | Richard Touil| Richard Touil | Richard Touil | Richard Touil
תגובות אחרונות